CAT B TONG

Jenny Johannesson och Lena Hagberg ligger bakom det svensk-vietnamesiska färgstarka klädmärket Cat B Tong som de startade upp när de båda två bodde i Vietnam under 2008 och 2009. Cat B Tong kan sägas representera motsatsen till allt vad svensk modeminimalism står för. I Gingerstylevärlden är de nästintill självlysande plaggen precis vad jag anser att svenskar behöver som kontrast till den likformigt svartgrå uniform som så många gömmer sig och försvinner i under den lika mörka årstid som ligger framför oss nu. Spana in Cat B Tong istället och våga bekänna färg!

Jenny Johannesson

Idén till att starta märket växte fram på tygmarknaderna och hos de lokala skräddarna i Ho Chi Minh City (Saigon) där Jenny och Lena, två av många expat-svenskar i området, stötte på varandra allt oftare med målet att sy upp de kläder som de själva saknade. De upplevde snart att de inte var de enda västerländska kvinnorna som efterfrågade och saknade lokala butiker som sålde kläder i modeller och storlekar som passade den västerländska kvinnokroppen. Komplimangerna och förfrågningarna de fick om sina egna uppsydda kläder lät inte vänta på sig och när de började låta sy upp kläder i större skala till försäljning var succéen ett faktum på sk “coffee mornings” och lokala bazaarer i Ho Chi Minh City. Med klädintresserade vänner i bekantskapskretsen i en annan del av världen växte kundkretsen och Jenny och Lena bestämde sig för att grunda Cat B Tong. Eftersom båda två ständigt flyttar runt i världen har de – som tur är – insett behovet av att kunna visa sin samlade kollektion på en hemsida, varifrån man kan måttbeställa och köpa plaggen. Nu har de även tagit märket till Sverige och häromdagen var jag på en en liten privat visning som Jenny ordnade för kundkretsen här i Stockholm. Jag frossade i mönstrade plagg och provade i princip hela kollektionen samtidigt som jag gjorde en intervju med Jenny om Cat B Tong.

Färg- och mönsterfrossa hos Cat B Tong

Beskriv Cat B Tong med tre ord.
Feminint, färgstarkt och lekfullt!
Vilka material använder ni främst i era kollektioner?
Det beror lite på säsong. Sommarkollektionerna består nästan uteslutande av bomull och chiffong. Vinter- och höstkollektionerna är mer varierad i sina material och innehåller plagg i bomull/polyestermix, silke, chiffong och viskos.
Hur växer en kollektion fram? Följer ni de traditionella vår/sommar och höst/vinterkollektionerna vid er planering för nästa säsong eller har ni en mer skräddarsydd elller successiv produktion?
Grundidéen var att skräddarsy allt efter varje kunds enskilda mått och den möjligheten finns fortfarande kvar, i kombination med plagg som säljs i färdiga storlekar för de kvinnor som inte har tid eller möjlighet att ta sina egna mått. Vi försöker att hålla oss till två kollektioner om året men om vi under tidens gång kommer på nya modeller eller hittar ett speciellt tyg som vi verkligen fastnar för så hindrar det oss inte från att under året slänga in lite extra kollektioner. Ett exempel var när vi hittade det fantastiska fågelmönstrade tyget som fick bli till en kjol. Modeller i detta tyg kan måttbeställas för den som – precis som vi – blir lite förälskad i fåglarna.
Kollektionerna växer fram successivt och idéerna kommer mestadels från vår egen personliga smak som givetvis matchas mot gällande och kommande trender. Vi försöker tänka mycket på form och funktion istället för att slaviskt följa “det senaste” och viktigast av allt – det ska vara välskräddat! Dessutom görs varje plagg endast i ytterst begränsat antal för att göra varje Cat B Tong plagg unikt. Lena (som fortfarande bor i Vietnam) sköter huvudproduktionen samt sköter direktförsäljningen i Vietnam och hon utvecklar även parallella kollektioner anpassade för klimatet i Vietnam som vi enbart säljer i Vietnam. Cat B Tong-stilen till både modeller och mönster är generellt influerad av klimatet i Asien men vi har successivt utvecklat plaggen till att möta efterfrågan på hemmaplan.
Vilken är den mest populära modellen i er nuvarande höstkollektion?
Än så länge kan vi konstatera att klänningarna Preppy Hip och Frau Etno har sålt bra.
Vilken klänningsmodell skulle du rekommendera till en kund som behöver en klänning som fyller många funktioner till både vardag och festligare middagssammanhang?
Både klänningarna i modellen Dress Dotty och Preppy Hip är typiska dygnet runt-plagg. Sedan får man klä upp eller ner plagget med olika accessoarer.
Vad har du själv för syn på kläder i allmänhet?
Kläder är kul och ett oändligt redskap att spegla sin person med. Det är ett privilegium att få jobba med kläder och se andra människor bära våra plagg. Särkilt kul är det såklart att höra när våra kunder i Vietnam säger att de inte behöver åka “hem” längre för att handla utan att de nu har allt de önskar i Vietnam genom Cat B Tong.
Hur skulle du beskriva din personliga stil? Har du och Lena samma preferenser?

Min och Lenas personliga stilar skiljer sig nog åt en del, men det är just det som har gjort Cat B Tong framgångsrikt – att det finns en variation i kollektionerna som är präglade av våra respektive “egna stilar” som samtidigt bygger på principerna feminint, färgstarkt och lekfullt. Eftersom vi båda två flyttar runt i världen och inte har bott hemma under de senaste åren så har våra individuella stilar kommit att präglas av länderna vi har bott i, i förhållande till klimat, kultur och tillgänglighet. Eklektisk är nog det sammanfattande ordet för vår gemensamma stil!
Vilka är Cat B Tongs närmaste framtidsplaner?
Vi håller på att etablera återförsäljare i Singapore och tittar även på Bangkok. I Vietnam har vi nu lanserat Cat B Tong girl dvs en kolletion för flickor i åldrarna 1-4 år. I vår lanseras kollektionen på vår hemsida – så håll ögonen öppna!

Imorgon kommer hela höstkollektionen upp på Cat B Tongs hemsida och det har hela tiden varit Jenny och Lena själva som visar upp plaggen och agerar modeller. Morgondagens bilder plåtades idag i ett blåsigt och regnruskigt Stockholm. Jag förmodar att modellen upplevde en ganska stor kontrast till de första plåtningarna från Vietnam. Det är för övrigt den som ligger bakom historien om och “hemligheten” med det – i svenska öron – speciella namnet Cat B Tong. Men den historien överlåter jag helt och med varma händer till Jenny och Lena själva att berätta om…

Cat B Tong was originally founded by Lena Hagberg and Jenny Johannesson, in Ho Chi Minh City (Saigon), Vietnam. The idea was to tailor make women’s clothing after the demand from each customer in accordance with her specific measurements and body shape. The Cat B Tong design is feminine, colourful and cheerful. Although the design is inspired by the Asian climate and culture and the design is quite the opposite to the Swedish minimalistic favorised trend, Cat B Tong has built up a broad client stock which reaches all over the world. Jenny and Lena therefor recently brought the brand to the Swedish market. They want the woman who wears their designs to feel special and each collection is made in a limited edition, but every item is very versatile. You can wear Cat B Tong to work, on a lazy day, to a party or to the beach – no matter of the chosen occasion you will definately feel unique and colourful, especially this time of year when grey and black shades is the general all over trend.

This entry was posted in Ginger shopping, Gingerstyle, Gingerstyle interview and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>