De nominerade är…

I tisdags avslöjades vilka designers som är nominerade till Rookies 2013 och Moderådet bjöd in till en presentation av kandidaterna på Clarion Sign Stockholm. inför nästa år är det inte mindre än 12 designers som valts ut av den namnkunnige juryn. Jag presenterar några av dem här nedan och länkar till övriga längst ned i inlägget.

Lotta Ahlvar och Helena Mellström presenterar Rookies och samarbetet med Tictail

Aniv von Borche bekantade jag mig med på Fashion Pop Up Store i slutet av augusti. Kommer ni ihåg den här sylvassa klänningen? Och jag kände igen ”Robert G”, designern som nyligen fick lämna svenska Project Runway. Men det verkar gå rätt bra för And Yellow Paper, ändå. Robert Güls märke har fått massor av medieutrymme, vilket kan ha något att göra med att han skapar bärbara kläder som sticker ut från massan.

Robert Gül och hans design And Yellow Paper

På accessoarsidan utmärker sig min favorit i samlingen, Krista Kretzschmar Jewellery.

Krista Kretzschmar och hennes fina smyckesdesign

Krista är både designer och guldsmed och i hennes nuvarande kollektion figurerar fantasifulla nympher i en sensuell förening av kvinnokroppar och kattansikten. Smyckena präglas av en otrolig detaljrikedom och hennes 20-talsinspirerade smycken är i massivt 18K guld och har flerfärgade diamanter på de rätta ställena. Även hennes söta och naturtrogna armband med olika djurhuvuden har blivit otroligt populära och syns på många fashionistors handleder och finns att köpa hos Svenskt Tenn och Nitty Gritty.*

Dessa armband finns bl.a. på Svenskt Tenn

Två andra nominerade märken på accessoarsidan är C Dellstrand och Sophie Bly. Jag fastnade naturligtvis även för Anna Ekresvackra och utmärkande klänningsprint.

Anna Ekre gör fantastiska prints – här är min favorit!

Anna Ekre prints

Ett märke med ett alldeles eget tänk som svävar någonstans mellan textilkonst och mode är Restructional Clothing. Plaggen är helt och fullt handsydda och skapade av använda svarta material. Plagget på bilden nedan har skapats av fållar, tygrester, bortklippta innersömsbitar och andra stumpar som blivit kvar av en lapptäkskjol som designern bar under eventet. Det är klart man blir imponerad av hållbarhetstänket. Övriga nominerade är Elin Eng, Ida Klamborn, Mes Dames, Nor Autonom, Orphan Bird. Under eventet lanserades även Swedish Fashion Store som är en förlängning på den briljanta idén från i somras med pop-up-butik för våra mindre modemärken. Nu hittar du ett urval designers samlade on-line, vilket förstås är ett perfekt sätt för nya svenska designers att etablera sig samtidigt som den som vill hålla koll på nya förmågor snabbt kan få en samlad överblick. Spana in! Vem som blir Årets Rookie 2013 meddelas i augusti under Stockholm Fashion Week 2013.

Nominerade Rookies 2013

Lycka till nu, hela gänget! *Update: Nu har Krista Kretzschmar Jewellery även inlett ett exklusivt samarbete med världskända modebutiken Luisa Via Roma i Florens där hon tagit fram en limiterad upplaga av armbanden fransk bulldog, mops och labrador som börjar säljas under Pitti Fashion Week i januari. Grattis Krista, du är redan en vinnare!

Det här inlägget postades i designers, Mingel och event och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>